Waarom word ik geghost? Je hebt een goeie date gehad, en daarna nog twee. En hij is leuk. Oh my god, heel leuk zelfs. Grappig, interessant en er is een klik. Je mag het natuurlijk eigenlijk niet hardop zeggen, maar, dit zou hem wel eens kunnen zijn, en omdat je eind dertig bent en vrijgezel, voelt het of eindelijk alles klopt. Eindelijk.
Wordt hij dan de vader van jullie ongeboren kinderen?
Maar dan na date nummer drie hoor je ineens niets meer. Ook niet als reactie op jouw super grappig appje. Helemaal niks. Alsof hij van de aardbodem is verdwenen.
Is zijn telefoon kapot? Is er misschien iets afschuwelijks gebeurd?
Of was het misschien iets dat jij hebt gedaan?
Misschien was je te snel intiem?
In je hoofd laat je jullie gesprekken de revue passeren maar je kunt er de vinger niet op leggen. En in jullie app contact zie je ook niet terug wat er mis is gegaan. Wat is er aan de hand? Laat hij nu moedwillig niets meer horen? Is het echt?
Word je geghost?
Daar lijkt het wel op. Maar belangrijker waarom word ik geghost? Wat doe je fout?
1. Ghosting is normaler dan ooit
Het gebeurt. Veel te vaak. Ghosting. Ineens hoor je niets meer. Naar het lijkt zonder aanleiding, zo voelt het voor jou. Sinds 80% van ons leven zich in de digitale wereld af lijkt te spelen is ghosting normaler dan ooit. Te eenvoudig.
Mensen vinden confrontaties moeilijk. Dus die vermijden we liever. Massaal. En ghosting is de manier om dat te doen. Je hoeft het niet hardop te zeggen. Je hoeft de ander niet af te wijzen (denk je). Uiteindelijk is dat natuurlijk precies wat je juist wel doet, alleen dan wel op een bijzonder laffe manier.
2. Je date is sowieso een eikel
Ten tweede kun je wel met zekerheid zeggen dat de man met wie je date een eikel is. Want niets meer laten horen als er daarvoor fijn en intiem contact was, is laf en stom. En als je dit meerdere keren achter elkaar gebeurt, dan is het heel lastig te blijven geloven dat het altijd aan de ander ligt.
3. Je maakt iets van hem dat hij niet is
Ja, dit is het slechte nieuws. Waarom word je geghost? Het ligt ook aan jou. Het lag in elk geval aan mij. In mijn vrijgezelle tijd, oké 100 jaar geleden, wilde ik niets liever dan een partner. Ik projecteerde Mister Perfect op het blanco canvas van iedere geïnteresseerde man. Bovendien, een mooi talent, kon ik ook heel goed zijn wie hij wilde dat ik was. Soms nog wel eens een trigger als ik onder druk gezet word.
Te hoge verwachtingen die niet passend zijn bij de situatie
Mijn verwachtingen waren te hoog en niet passend bij de situatie. In mijn hoofd maakte ik Hem mooier, aantrekkelijker, leuker. Allemaal invulling. Dat gebeurde niet in het hier en nu, maar als we niet samen waren.
Negatief zelfbeeld helpt ook niet
Ook vond ik mezelf eigenlijk een dikke onvoldoende, dus als zo’n man dan (in mijn ogen) een 7 of een 8 was, dan wilde ik heel erg mijn best doen hem binnen te hengelen. Op dit soort momenten was ik helemaal versmolten, gefuseerd met mijn negatieve overtuigingen over mezelf.
4. Je wil te graag
Ik wilde niet heel veel appen (of in die tijd waren het smsjes – ja ik weet het ik ben een dinosaurus er bestond nog geen whatsapp toen deze grootmoeder tegen de problematiek aan liep waar jij nu tegen aan loopt). Maar ik deed het wel. Ik was needy, behoeftig. Ik wilde te graag. Ik had haast. En ik legde ‘zijn excuses’ ook altijd uit in zijn voordeel. Omdat ik het zo graag wilde. Zodat ik me lekker in een relatie kon storten, in plaats van met zelf ontwikkeling bezig zijn.
5. Je wil controle
Wij vrouwen, sorry for sake of the argument spreek ik even namens alle vrouwen in de hele wereld, houden van controle. En dat betekent ook dat we graag aan de touwtjes trekken in een relatie. Alleen is het in het in de dating scene best ingewikkeld om aan die touwtjes te trekken. Je krijgt niet helemaal wat je wilt, het is vaak rommelig.
6. Jij bent jager, hij de prooi
Liefde laat zich op geen enkele manier (goddank) controleren. Dus ja, ik weet het, je haat het, maar je zal het los moeten laten. Want als je probeert een man te controleren, dan beweegt hij van je weg. Dat is benauwend, zeker als deze gevoelens er zijn na drie dates (in plaats van drie jaar relatie). Jij bent de gevaarlijke jager, en hij het bange, rennende konijntje.
Je bent in elk geval absoluut de moeite waard
Waarom word ik geghost? Ja, dat is een goeie vraag. Het wil in elk geval niet zeggen dat je niet leuk genoeg bent. Of dat je niet de moeite waard bent. Want dat ben je zeker wel. Deze man is niet het antwoord en niet jouw prins. Zijn issues hoef jij niet op te gaan lossen. Jij hoeft niet zijn redder te zijn. Een echt antwoord op deze vraag heb ik natuurlijk niet, want dat weet hij alleen, maar jouw waarde hangt niet af van iemand die je nauwelijks kent.
Hij is onzeker of heeft bindingsangst
Misschien heeft hij bindingangst en schrikt hij ervan hoe ongelooflijk leuk jij bent. Misschien ben jij voor deze loser gewoon simpelweg te succesvol. Het kan allemaal en vanuit hier blijft het koffiedik kijken. Maar eigenlijk is dat niet de vraag die je zou moeten stellen.
Maar genoeg over hem. Laten we het hebben over jou.
Wat wil jij nu eigenlijk in een liefdesrelatie?
Waarom word ik geghost is eigenlijk een minder interessante vraag. Want het uiteindelijke antwoord is toch wel een beetje sneu, vermoed ik, iets waar je bovendien waarschijnlijk weinig mee kan in de toekomst. De vragen die je jezelf wel mag stellen zijn:
- Wat wil ik in een partner?
- Wat heb ik eigenlijk nodig in een liefdesrelatie?
- Waar word ik nou gelukkig van?
- En ook: wie ben ik?
- Hoe kan ik (nog meer) mezelf zijn?
- Hoe kan ik zorgen dat mijn eigenwaarde niet afhangt van de validatie van de voorbijgangers in mijn leven?
Waarom word ik geghost? Natuurlijk kan hij overal waar hij staat ook een zij zijn. Of zij een hij, of een hen. Maar dat schrijft (en leest) een stuk minder lekker.
Wil je graag een fijne liefdesrelatie en heft in eigen handen nemen? Lees hier hoe ik je kan begeleiden. Neem nu contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking waarin we kunnen bespreken wat ik voor je kan doen.