Waarom vreemdgaan? Je partner gaat vreemd, je moeder is vreemdgegaan of misschien jij zelf wel. (In) direct hebben we allemaal met vreemdgaan te maken, of te maken gehad. En ondanks dat het zo veel voorkomt, blijft het een taboe. Totdat Esther Perel er een mooi boek over schreef en we er eindelijk over mochten praten. Voorzichtig, dat nog wel.

 

Waarom vreemdgaan?

We zoeken de perfecte partner

Esther Perels kijk op relaties, seks en trouw is behoorlijk verfrissend, vind ik. Zij schrijft dat we tegenwoordig van één partner verwachten wat je vroeger kreeg van een heel dorp. We verwachten van ons liefje dat hij je beste vriend is, dat je met haar kunt lachen, dat elkaar (door en door) kunt vertrouwen… En als kers op de taart is natuurlijk niemand aantrekkelijker.

 

waarom vreemdgaan

Waarom zou je vreemdgaan?

Je partner waardeert je niet meer

En misschien begon het ooit ook wel zo. Dat het leek alsof jullie alles hadden. De perfecte relatie. Maar nu heb je regelmatig het gevoel dat je nooit iets goed kan doen. Bovendien is hij altijd moe en heeft zij nooit meer zin om te vrijen. Dan is het misschien niet gek dat je openstaat voor die charmante collega die altijd complimentjes maakt, of die aantrekkelijke ouder op het schoolplein met wie je zo kunt lachen.

Je neemt je liefdesrelatie voor lief

We zijn ontrouw omdat we thuis tekort komen. We geven elkaar niet genoeg aandacht, bevestiging. Bovendien is het vaak zo dat je met je collega kan praten over zaken waar je thuis niet mee aan hoeft te komen. Maar jouw partner kan je onmogelijk op alle vlakken van jouw zijn bevestigen. En wat we wel krijgen, wordt na een tijdje heel gewoon. En dan nemen we onze liefdesrelatie voor lief.

Waarom vreemdgaan?

Behoeftes, wensen en verlangens veranderen

Het gebeurt regelmatig dat behoeftes, wensen en verlangens op een bepaald moment niet meer dezelfde zijn als in het begin van een relatie. En dat hoeft niet altijd het begin van het einde van de relatie te betekenen. Het is zo dat jullie in een andere fase van de relatie terechtkomen en dat is normaal en gezond.

Opsluiten en sleutel weggooien

In de meeste relatie doen we meestal niet meer zo ons best. De buit is binnen. Je liefje gaat in de ivoren toren en de sleutel gooien we weg. Betekent dat dan dat anderen jouw partner ook geen aandacht meer mogen geven?

Geef je je partner wel wat hij of zij nodig heeft? Heb je weleens uitgesproken wat jouw wensen of behoeftes zijn? Weet je wat die van je partner zijn?

Misschien is de ontrouw niet het probleem

Overspel is (waarschijnlijk/misschien) niet het probleem. Meestal is het een gevolg en mogelijk niet zo eenvoudig te verklaren. En dat maakt het soms zo pijnlijk. Omdat de hele wereld de vreemdganger veroordeelt en de ander, het willoze slachtoffer, wast zijn handen in onschuld. Of blijft het een taboe, dat je een goede relatie, een fijne verbinding en een opwindend seksleven niet zo maar hebt of houdt. Nee, daar moet je aan werken. Allebei.

Wil je met of zonder jouw partner uitzoeken wat jullie nodig hebben of waar je voor wilt kiezen, vanuit je hart?

Ik begeleid stellen en individuele partners om de relatie zo in te richten zodat die ook overeenkomt met wat bij jullie past, wat duurzaam, houdbaar en waardegericht is. Ook als je de kluts kwijt bent, omdat je een relatie hebt met een ander, of ben je er achter gekomen dat jouw partner vreemd is gegaan? Ik help je orde te scheppen in de chaos zodat je duidelijkheid krijgt over wat je wilt.

Neem nu contact op met me om een afspraak te plannen.