‘De manier waarop hij me aanraakt is te zacht of juist te hard. Als hij me wil kussen, draai ik mijn hoofd weg. Als ik heel eerlijk ben, wil ik eigenlijk niet meer aangeraakt worden door mijn man.’

Is dat herkenbaar voor jou?

Hoe belangrijk is het nu werkelijk; die seks?

Misschien heb je niet meer zo veel zin als vroeger. En vind je het allemaal een hoop gedoe. Of is het niet zo jouw ding. Maar toch, willen we allemaal verbinding. En niets is fijner dan gezien worden, geaccepteerd worden precies om wie je bent. Seks en intimiteit is een fantastische manier om contact met elkaar te maken. Je zou zelfs kunnen zeggen dat een liefdesrelatie zich precies daarmee onderscheidt van elke andere relatie die je hebt.

 

Schrijf op een vel papier heel groot op:

Ik wil niet meer aangeraakt worden door mijn man

 

‘Ik wil niet aangeraakt worden door mijn man’ is een gedachte. Schrijf het eens heel erg groot op een stuk papier. En strek nu je armen uit, met het papier recht voor je.

Eigenlijk staat de gedachte: ‘ik wil niet meer aangeraakt worden door mijn man‘ tussen jou en je partner in. Het is geen objectief, empirisch onderzocht, wetenschappelijk feit. Maar toch ga je er waarschijnlijk wel zo mee om. Want de echte vraag is natuurlijk: wat is de oorzaak? Hoe komt het dat jij niet meer aangeraakt wil worden door je man? En belangrijker nog: wat kun je er zelf aan veranderen?

Hou het papier omhoog. Met gestrekte armen voor je. Ook al is het papiertje nog zo licht, als je dit even volhoudt gaan je armen verzuren. Het gaat pijn doen. Letterlijk. Maar figuurlijk is het niet zoveel anders. Je kunt onmogelijk de verbinding met je man voelen als deze gedachte er tussenin staat.

Of eigenlijk: als jij er bewust voor kiest die gedachte tussen jou en je man in te zetten.

 

Wat is de reden dat je niet meer aangeraakt wilt worden door je man?

  1. Ik heb het het gevoel dat ik zijn moeder ben.
  2. We delen niets meer samen. Eigenlijk leven we als huisgenoten met elkaar.
  3. Ik voel alleen vriendschap. Het is een soort broer-zus relatie geworden.
  4. Het is al zo lang geleden dat we intiem zijn geweest. Nu voelt het niet meer fijn.
  5. Ik vind mezelf onaantrekkelijk, voel me onzeker.

Jij bent de moeder, hij de zoon

De kans is groot dat je jezelf ook niet zo heel leuk vindt als je voortdurend aan het moederen bent. Want met je zoon wil je niet intiem zijn. Voor je partner trouwens ook niet heel aantrekkelijk. Het is dus zaak dat je jezelf weer wat leuker gaat vinden. Er was een tijd dat je meer met jezelf bezig was, dan dat de focus lag op de zorg en in het gareel houden van je man. Het helpt om de dingen op te gaan pakken, waar je toen aandacht aan bestede. Dat zijn zaken waar jij energie van krijgt, waar jij blij van wordt. Dingen die over jou gaan. Precies de leuke vrouw die je bent.

Hij voelt als je broer

Ook zo’n a-seksuele verhouding. Jullie leven samen en dan is het best lastig echt lovers te zijn, in plaats van huisgenoten. Jullie hebben ooit gekozen voor elkaar, dus er waren interesses die jullie (ooit) delen. Maak hier (weer meer) tijd voor. Schep ruimte in je leven. Ga één keer per week samen sporten, wandelen, uit eten, naar een voorstelling. Doe iets samen. Kom in beweging. En het gaat om een lange termijn commitment. Niet bij de eerste de beste ongezellige spelletjesavond de handdoek in de ring gooien natuurlijk.

Jouw man is je beste vriend

En dat lijkt heel erg goed nieuws. Maar hij is niet je vriend. Jouw man is je partner, je lover. Het is heel fijn dat jullie met elkaar kunnen praten, kunnen lachen, dat je alles aan hem kunt vertellen. Maar een liefdesrelatie heeft nog iets anders nodig en dat is passie, vuur, erotiek. Vriendschap is veilig, geborgen, belangrijke waarden in een relatie maar dodelijk voor erotiek. Maak nieuwe vrienden. Doe niet alles samen met je partner. Jullie hebben ook lucht nodig. En ruimte om elkaar af en toe te missen. Besteed tijd aan jezelf en je eigen dingen en zo komt er weer gezonde spanning in de relatie.

Bang voor intimiteit?

Zie jezelf als een huis, als je telkens de luiken en deuren sluit, dan kan er niemand naar binnen. Je bent misschien bang dat het niet mooi genoeg is, van binnen, maar door je letterlijk en figuurlijk af te sluiten ben je niet zichtbaar. Niet bereikbaar. Het is moeilijk als het al heel erg lang geleden is. Maar je kunt zeggen wat je wel en niet fijn vindt en als het ongemakkelijk wordt, hoef je niet direct te stoppen.

ik wil niet meer aangeraakt worden door mijn man

Er is niets te winnen. Er is geen einddoel. Het gaat om de beweging. Praat met elkaar. Zeg wat je voelt, ook als je vast zit in je hoofd, maar hou het bij jezelf. En geloof ook de woorden van een ander. Als jouw man zegt dat hij je mooi vindt, probeer dat te horen, voel zijn woorden. Soms is het niet zo eenvoudig te ontvangen, en dat is helemaal niet erg. Gun jezelf de tijd. Leg eerst verbaal contact. Wees zacht en lief voor jezelf. Alles wat er is, is oké. Leg de lat laag. Vertel wat je wel fijn vindt, en lekker. Waar jij opgewonden van wordt. Open je hart.

 

Negatief zelfbeeld neem je mee naar bed

Als je worstelt met onzekerheid of een negatief zelfbeeld, dan neem je dat hoogstwaarschijnlijk ook mee in bed. De gedachte die je over jezelf hebt, lijkt tussen jou en je man in te staan. Maar dat komt omdat je daarvoor kiest. Vermoedelijk gaat dit onbewust, maar het blijft een keuze. Dit is een vorm van vermijding. Je gelooft de gedachte en past daarop je gedrag aan.

Het probleem is dat je je gedachten gelooft

Het zijn niet de putten, de te smalle enkels of de slappe huid. Ook jouw gedachtes zijn het probleem niet. Je bent net een mens, met een hoofd vol vervelende, onbruikbare gedachtes, oordelen en meningen. Het wordt pas een probleem als jij ervoor kiest je gedachtes te geloven en je er ook naar gaat gedragen. Technieken om het over een andere boeg te gooien, lees je hier.

 

Intimiteit moet goed voelen

Ik wil niet meer aangeraakt worden door mijn man, is dat natuurlijk niet simpel oplosbaar. Het is goed mogelijk dat hiervoor een andere oorzaak is dan de dingen die ik hierboven benoem. Of dat er meer nodig is dan een coach en je misschien met iets worstelt waar je therapie bij nodig hebt. Het is nooit de bedoeling intiem te zijn, als je dat niet wilt, als het niet goed voor je voelt. Je hoeft je nooit op te offeren. In een gezonde relatie is altijd ruimte voor jouw gevoelens en intimiteit is alleen verbindend als jij de ruimte krijgt en neemt voor alles wat er op dat moment is.

Wel kun je aan de slag met door de mogelijke oorzaak te onderzoeken en eens te gaan kijken of er iets is dat jij anders kan doen, waardoor je wellicht weer kunt gaan genieten van intimiteit en je weer gezien voelt. Want jij bent precies goed zoals je bent, daar hoef je echt helemaal niets aan te veranderen.

Ben je helemaal klaar met je eigen negatieve gedachtes? Worstel je met onzekerheden? Of twijfels over je relatie? Zijn er andere zaken in je relatie waar je niet uitkomt. Neem contact met me op voor een vrijblijvend gesprek, ik help je graag verder.