Alles ergert je. Je bent voortdurend boos op je partner. Dat hij zijn vuile was niet in de wasmand stopt. Dat zij je altijd het gevoel geeft dat je nooit eens iets goed doet. Samen in een relatie zitten is al een behoorlijke uitdaging, maar de laatste tijd merk je: eigenlijk ben je voortdurend alleen nog maar boos op je partner.
Lekker boos
Irritatie, woede, een kort lontje, voor veel mensen zijn dat gevoelens die we heel goed kennen. Gevoelens die behoorlijk aan de oppervlakte liggen, die makkelijk opvlammen. Dat is niet zo heel erg gek, want als je boos bent, voel je je sterk. Je bent krachtig (althans, zo voelt het). Als je boos bent, richt je je op de ander, op wat de ander fout heeft gedaan. De focus ligt extern en dan hoef je niet met jezelf bezig te zijn.
Je voelt je sterk
Boosheid, frustratie, kritiek, sarcasme: dit zijn allemaal harde emoties. En onder harde emoties zitten vaak zachte emoties, zoals angst en verdriet. Alleen zijn we ons hier meestal niet van bewust. Vooral omdat we al jong leren dat we vooral sterk moeten zijn en als je zachte emoties laat zien ben je zwak. Als je zwak bent, ben je een gemakkelijke prooi. En je bent niet volwassen geworden om je iedere dag in je knieschijven te laten schieten.
Je moet je kwetsbaar opstellen
Om conflicten te doorbreken is het altijd goed als je bereid bent je kwetsbaar op te stellen. En dat voelt ongemakkelijk. Onnatuurlijk zelfs. Toch is dit de enige manier. Want als jij (en je partner kwetsbaar zijn), kun je verantwoordelijkheid nemen voor je eigen handelen, dan ben je in staat te luisteren naar wat je partner te zeggen heeft. En hierdoor gaan communiceren een stuk beter.
Neem een time-out
Om te beginnen is het goed te onderzoeken wélke zachte emotie er onder jouw woede verstopt zou kunnen zitten. Het beste is om in elk geval even weg te gaan uit de situatie, niet in dezelfde kamer te blijven, of liever nog dat één van de twee de deur uitgaat. Niet voor heel lang, maar lang genoeg om rustig te worden.
Laat de heftige emotie zakken
Als je dat doet, geef je jezelf en jouw partner de kans om de hevige emoties wat te laten zakken en dat is nodig om bij je zachte emoties te komen. Pas als er iets is van reflectie, zachtheid, introspectie, dan pas ben je in staat op een rustige, verbindende manier te communiceren. Een een verbindende manier is wanneer je bereid, en in staat, bent echt te luisteren naar elkaar.
Je zit vast in je woede
In een ruzie zelf, kom je er nooit uit. Je zit vast in de woede. Je vecht met elkaar en bent aan het aanvallen, verdedigen of vluchten. Is dat het geval dan ben je in feite ontoerekeningsvatbaar. Je bent bezig je gelijk te halen, de ander te overtuigen, te straffen misschien zelfs wel. En op die manier is het onmogelijk te verbinden.
Vanuit zachtheid verbinden
Als je bereid bent je kwetsbaar op te stellen, je wapens neer te leggen, kun je rustig praten met elkaar. Als je je zachte emoties kan benoemen en bereid bent de ander te horen. Wanneer je aanspreekbaar, ontvankelijk bent, pas dan kun je de verbinding herstellen. Als je met elkaar praat, benoem je je zachte emoties. Je vertelt wat je voelt en luistert naar hoe jouw partner zich voelt.
Het conflict hoeft niet opgelost te worden
En ze hoeft geen sorry te zeggen. Hij hoeft je niet te begrijpen. Het probleem hoeft niet opgelost worden. Het enige wat je te doen hebt, is jezelf eerlijk en open te laten zien. Te benoemen wat je voelt. En bereid zijn jouw partner echt te horen. Je kunt het niet altijd met elkaar eens zijn, je partner mag fouten maken. Ben je vaak boos op je partner dan ontstaat er steeds meer afstand. En het wordt steeds moeilijker die afstand te overbruggen.
Woede loslaten
Als je boos bent op je partner, word je toch nog gekwetst. Het beschermt je niet voor liefdespijn. De pijn wordt waarschijnlijk alleen maar groter als je die steeds zo bevecht, als je steeds zo blijft hangen in je eigen woede. Je eigen gelijk. Het is ook niet krachtig, aantrekkelijk of helpend. Het is je ego waar je je door laat leiden.
Boos op je partner? Dit kun je doen!
Dus ben je boos op je partner? Voordat je de woede naar buiten ventileert, adem even en vraag je af wat er onder zou kunnen zitten. Geef aan hoe je werkelijk voelt. Ga naar je zachte emoties.
Kun je wel wat hulp gebruiken? Maak nu een vrijblijvende afspraak alleen of met je partner samen, zodat je samen leert hoe je de boosheid doorbreekt en elkaar terug vindt. Meer lezen over hoe je kunt communiceren met je partner, klik hier. En meer over luisteren met aandacht, klik hier. Door middel van relatietherapie kun je ook de vervelende patronen en hardnekkig boosheid beter tackelen. Het kan echt anders. Je hoeft niet altijd zo boos te blijven.